Informatie Luchtvochtigheid

Informatie Luchtvochtigheid

Bij DVB Design worden meubelen vervaardigd uit duur- zame, natuurlijke materialen, waaronder massief hout. Massief hout geeft je interieur een natuurlijke intimiteit en is verkrijgbaar in uiteenlopende stijlen; van rustiek tot stoer en van klassiek tot modern. Het massieve hout heeft eigenschappen die bijdragen aan de natuurlijke en karakteristieke uitstraling van uw interieur. Eén van deze eigenschappen is het werken van hout. De kans op extreme werking van hout is het hoogst in de winter, wanneer je gebruik maakt van de verwarming of kachel. DVB Design informeert je daarom graag over werken van hout en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je houten meu- bel een normale werking heeft.


 

WAT IS ‘HET WERKEN VAN HOUT’?

Hout is een natuurproduct dat kan krimpen en uitzetten. Dit is het gevolg van een wisselend vochtgehalte. Dit noemen we het werken van hout. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat zwellen (uitzetten). Hoe droger lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat scheuren (krimpen). Het werken van hout kan ontstaan bij alle houtproducten die geheel of gedeeltelijk uit massief hout zijn vervaardigd. Deze natuurlijke werking van hout hoort bij een massief houten product en is geen klacht die verholpen kan worden. Je kunt de werking van hout wel minimaliseren door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Daarover hebben wij wat informatie.

 

HOE ZORG IK VOOR EEN NORMALE WERKING VAN HET HOUT?

DVB Design doet er veel aan om het werken van je houten meubel zo veel mogelijk te minimaliseren. Zo worden onze houten meubelen gemaakt van duurzaam kwaliteitshout en de meubelen worden zo geconstrueerd dat de meeste werking van het hout wordt opgevangen door het meubel zelf. Tevens wordt tot het moment van levering de vochtbalans van het meubel nauwkeurig in de gaten gehouden. Ook na levering is het essentieel dat het vochtgehalte van je meubel in balans blijft. De hoeveelheid vocht die jouw meubel bij levering bevat is afgestemd op een gemid- delde relatieve luchtvochtigheid van 50-55%. Zolang de relatieve luchtvochtigheid thuis tussen de 50-60% blijft, wordt het krimpen en zwellen binnen de perken gehouden en is sprake van een normale werking van het hout. een hygrometer kan de luchtvochtigheid eenvoudig gemeten worden. Een hygrometer geeft het luchtvochtigheidspercentage van jouw woning aan zodat je makkelijk kunt zien wanneer deze te laag of te hoog is.

 

WAT MOET IK DOEN ALS DE RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEID TE LAAG IS?

Je dient dan water(damp) aan de lucht toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld door bij het koken van water de afzuigkap uit te zetten of door waterbakjes aan de radiatoren te hangen waardoor waterdamp zich in huis verspreidt. Om in de winter de luchtvochtigheid op peil te houden in een huiskamer met centrale verwarming, dient per dag 4 tot 6 liter water verdampt worden. Het meest effectief is daarom het plaatsen van een lucht- bevochtiger die geschikt is voor de inhoud van je woning. Blijft de luchtvochtigheid te laag, dan zal het hout gaan krimpen. De relatieve luchtvochtigheid is het laagst in de winter, wanneer je gebruik maakt van de verwarming of kachel.

 

WAT MOET IK DOEN ALS DE RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEID TE HOOG IS?

Voorkom toevoeging van vocht aan de lucht. Gebruik de afzuigkap, voer damp uit de wasdroger en vaat- wasser naar buiten af en zorg ook voor voldoende ventilatie. Als deze maatregelen niet helpen, kan de aanschaf van een mobiele airco worden overwogen. Massief houten meubels blijven door deze maatregelen in perfecte staat. Blijft de relatieve luchtvochtigheid te hoog, dan zal het hout gaan uitzetten.

 

VOORDELEN VOOR UW GEZONDHEID

Het mag duidelijk zijn dat een goede luchtvochtigheid belangrijk is voor de duurzaamheid van jouw houten meubelen. Maar er zijn meer voordelen. Een goede luchtvochtigheid draagt bij aan je gezondheid. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen er serieuze gezond- heidsklachten ontstaan. Deze klachten kunnen varië- ren van droge lippen en een droge keel, tot hoofdpijn en geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen. Heb je na het lezen van dit bericht nog vragen of onduidelijkheden, neem dan contact op

 

Geinteresseerd of vragen?

Neem contact met ons op voor vragen, een belverzoek, een bezoek aan onze showroom of andere wensen.

>form-succes